20130522

Anneanne Evi...


... hiç oyuncak olmayan evdir; kokusuyla, görüntüsüyle çocukluğumun bana hatırasıdır.


Dedeme, anneanneme gönderilmiş kartpostallar; dedemin zamanından kalma çiviler, vidalar; ayakkabı tamiri için değişik boyutlarda örsler; braun marka elektrikli traş makinesi, 7 mart 1964 günü alınmış philips marka transistörlü radyo; o radyonun 64'ten 81'e kadar ödenmiş radyo vergi makbuzları, anneannemin çeyiz fincanları, neredeyse 60 senelik halılar, kilimler, heybeler; aynaların kenarlarına iliştirilmiş torun fotoğrafları, daha neler neler..


Size, küçükken bıraktıkları gibi davranılır bu evde. torunun sevdiği börekler unutulmaz, gelmeye yakın taze taze hazırlanır anneannenin hünerli ellerinden, çaya banmalık bisküviler hazır tutulur. Baskı altında hissetmezsiniz kendinizi bu evde. Her an gözetim altında olmazsınız, yaptıklarınızdan dolayı bir köşeye çekilip sorgulanmazsınız. İstediğiniz kadar haylazlık, naz vb. yapabilirsiniz, en kötü terlik yersiniz yani.

Penceresinden rahmetli dedemin mezarını gördüğüm evdir. Anneannemin çok güzel genç kızlık hallerini defalarca dinlediğim, dedemle birlikte ilk İzmir'e kaçtıklarından dedemin vefatına kadar her gidişimde başka hikayeleri dinlediğim yerdir. Annemin, teyzemin temizliğe her yardıma gidişlerinde ''Aman anneee, şu ıvır zıvırları ne atıyorsun ne de attırıyorsun, kalabalık yapıyorlar boş yere.'' diye hayıflansalarda o eşyaların hep itina ile saklandıkları yerdir. Torunlarının gelecekte doğacak çocukları için özene bezene ördüğü üçer beşer tane hırkaları, yelekleri, şapkaları, atkıları, her biri birbirinden güzel patikleri o evin sandığında çoktan mevcuttur. Kısacası huzur kelimesinin bendeki karşılığıdır anneannemin evi, bunu iliklerime kadar hissederim. Hiçbir yerde o evde olduğum kadar huzurlu olamıyorum. Her gidişimde acaba bu defa son mu diye ayrılıyorum oradan. Tekrar tekrar dönüp sarılıyorum anneanneme ayrılırken, bu son olmasın diye yalvarıyorum yaradana.


4 yorum:

Handan dedi ki...

Allah anneanneciğine uzun ömürler versin.

Küçük Şeyler dedi ki...

Allah razı olsun Handan.

MERVE dedi ki...

Ananem benim de annem gibidir .. onun elinde büyüdüm, emeği çoktur üzerimde ve ananeme alzeimer teşhisi koyuldu yakın zamanda.. hiç görülmemiş bir hastalık ailemize girdi, ve ananem bana sen kimsin kızım dediğinde gözümden yaşlar oluk gibi boşandı !
en kötü günümü ananemin beni hatırlamadığı gün yaşadım! şimdi alıştım sayılır ama eski videolarımıza bakamıyorum sinirlerim boşanıyor sanki.. Allah hepimize güzel bir yaşlılık yaşatsın ne diyim :(

Küçük Şeyler dedi ki...

Mervecim, Allah sabırlar versin sizlere. Gerçekten çok duygulandım.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...